V Česku sa začali povolebné rozhovory

27.10.2013 Celý región

Praha 27. októbra (TASR) - Vrcholní predstavitelia Českej strany sociálnodemokratickej (ČSSD), ktorá v sobotu zvíťazila v predčasných parlamentných voľbách do Poslaneckej snemovne ČR, sa na prvom povolebnom stretnutí dohodli s Komunistickou stranou Čiech a Moravy (KSČM) na dodržaní systému pomerného zastúpenia v orgánoch Snemovne.

Obaja potenciálni koaliční partneri sa zhodli aj na tom, že sa uskutočnia ďalšie spoločné rozhovory. Miestom stretnutia oboch strán bolo sídlo ČSSD Lidový dům.

ČSSD pre povolebné rokovania ustanovila štvorčlenný tím vedený predsedom strany Bohuslavom Sobotkom. Sobotka krátko po desiatej večer dorazil do Lidového domu. Spolu s ním prišiel aj prvý podpredseda strany Michal Hašek a podpredsedovia Lubomír Zaorálek a Milan Chovanec.

Komunistov zastupovali predseda KSČM Vojtěch Filip, podpredsedníčka strany Miloslava Vostrá, bývalý predseda poslaneckého klubu Pavel Kováčik a bývalý podpredseda poslaneckého klubu KSČM Alexander Černý.

Špičky oboch strán rokovali približne 40 minút.

"Dohodli sme sa na tom, že si ČSSD v priebehu budúceho týždňa odkrúti rokovania s parlamentnými stranami a potom sa znova stretneme a zhodnotíme situáciu," povedala internetovému serveru Novinky.cz Miloslava Vostrá.

Sociálni demokrati sa podľa nej s KSČM zhodli na tom, že v novej Poslaneckej snemovni bude v jej orgánoch dodržaný princíp pomerného zastúpenia, teda že funkcie sa obsadia s ohľadom na volebný výsledok jednotlivých strán. Pre KSČM by to mohlo znamenať šancu na obsadenie postu podpredsedu Poslaneckej snemovne.

Podľa Vostré sa na stretnutí vrcholných predstaviteľov oboch strán riešila aj otázka, koľko výborov by malo v Snemovni pôsobiť. Podpredsedníčka komunistov sa domnieva, že ich počet by sa nemusel meniť. KSČM je však toho názoru, že by nemuseli mať toľko členov z radov poslancov. "Chceme ich počet znížiť," uviedla Vostrá pre Novinky.cz

Sociálni demokrati a komunisti napriek očakávaniam nezískali v Poslaneckej snemovni väčšinu. Spoločne disponujú len 83 hlasmi (ČSSD 50, KSČM 33).

Podľa prezidenta Zemana by rokovania o vláde mohli trvať až tri mesiace

Český prezident Miloš Zeman dnes reagoval na výsledky parlamentných volieb v Českej republike, ktoré prebehli v sobotu. Rozhovor s prezidentom priniesla televízia ČT24.

Podľa Zemana si strany v dolnej komore českého parlamentu musia najskôr zvoliť vedenie, až potom budú môcť začať rokovania o zostavení vlády. Poverenie na tieto rokovania udeľuje v ČR prezident.

"Vypísal som zasadnutie snemovne až na 25. novembra, to znamená, že strany budú môcť vyjednávať v pokojnejšej atmosfére. Keď zasadá snemovňa, musíte čakať, až budú zvolené jej orgány, predovšetkým predseda. A to nejakú dobu trvá," povedal Zeman.

Predseda víťaznej strany Bohuslav Sobotka podľa vlastných slov očakáva, že poverenie na zostavenie vlády dostane on. To však komplikuje fakt, že podpredseda sociálnych demokratov Michal Hašek získal v hlasovaní viac preferenčných hlasov ako Sobotka. Zeman podľa vlastných slov poverí zostavením vlády človeka, ktorého mu odporučí víťazná strana.

"V televízii som sa dozvedel, že pán Bohuslav Sobotka si vyžiadal pozvanie na Hrad, a ja tejto žiadosti vyhoviem," reagoval Zeman a dodal, že stretnutie by mohlo prebehnúť na budúci týždeň.

Zeman je ochotný poveriť Sobotku vyjednávaním o vláde, ale odmietol ho vymenovať za premiéra skôr, ako sa zíde snemovňa. Od zostavenia vlády bude mať nový premiér 30 dní na to, aby snemovňa hlasovala o dôvere novej vláde. Rokovania o zostavení vlády by pritom podľa Zemana mohli trvať dva až tri mesiace.


Standard: Voľby v Česku boli pre sociálnych demokratov Pyrrhovým víťazstvom

Za Pyrrhovo víťazstvo dnes označil rakúsky denník Standard víťazstvo sociálnych demokratov vo voľbách v Česku.

Voľby v Česku nepriniesli nijakú jasnú väčšinu - k očakávanému "posunu doľava" nedošlo, napísal Standard vo svojom internetovom vydaní.

Denník pripomenul, že Česká strana sociálnodemokratická (ČSSD) sa síce znovu stala najsilnejšou stranou, ale jej 20,45 percenta hlasov zostalo ďaleko za očakávaným ziskom. Skutočným víťazom volieb je hnutie ANO miliardára Andreja Babiša, mieni Standard.

Podľa internetového vydania nemeckého denníka Welt bol volebný zisk ČSSD "trpkým víťazstvom" a českí voliči vytvorili komplikovanú situáciu.

Hoci si Babiš možno v prvej chvíli neuvedomil "svoj veľký úspech", neskôr mu vzhľadom na to, ako sa zbehli médiá, muselo byť jasné, že jeho život sa prudko zmení, píše Welt.

K "politickému zemetraseniu" prirovnala tlačová agentúra DPA skok Babišovho hnutia ANO z "ničoho" na 18,65 percenta. Kritici už varovali, že pravé úmysly miliardára nie sú jasné.

Babiš dôrazne odmieta prirovnania s talianskym mediálnym magnátom Silviom Berlusconim. Povedal o ňom, že taliansky expremiér podvádzal na daniach, ale on platí dane za stovky miliónov. Dodal, že nemá ani žiadne sexuálne aféry, uviedla DPA.

Pozorovatelia sa pýtajú, či je politický nováčik Babiš pripravený na to, aby niesol politickú zodpovednosť ako šéf druhej najväčšej frakcie, alebo či ako podnikateľ strpí ľavicovú vládu, píše DPA.

Nadchádzajúce rokovania medzi stranami v ČR prinášajú ešte množstvo konfliktných tém. Konzervatívec Karel Schwarzenberg už varoval pred nestabilitou vlády vzhľadom na volebný výsledok.

Český štát vyplatí stranám za hlasy takmer 500 miliónov Kč

České strany počítajú zisky aj straty v Snemovni. A spolu s nimi aj finančný príspevok za získané hlasy a kreslá poslancov. Na mieste je teda otázka, či prevážia náklady - teda investície strán do volebnej kampane, alebo príjmy za hlasy. Internetový portál iDNES.cz dnes preto zverejnil prehľad, koľko ktorá strana na voľbách zarobí.

Prvou časťou výslednej sumy, ktorú strany získajú za voľby, je odmena 100 korún (3,88 eura) za každý hlas v prípade, že daná strata získala aspoň 1,5 % hlasov. Túto podmienku splnilo celkom 11 strán, o tri viac ako pri predchádzajúcich voľbách pred tromi rokmi. Na druhej strane, volebná účasť v absolútnych číslach bola teraz nižšia.

Zaokrúhlené na celé milióny tak strany dostanú za hlasy celkovo 484 miliónov Kč. Z toho ČSSD 102 miliónov Kč, ANO 93 miliónov Kč, KSČM 74 miliónov Kč, TOP 09 získa 59 miliónov Kč, ODS 38 miliónov Kč, Úsvit 34 miliónov Kč, KDU-ČSL 34 miliónov Kč, Zelení 16 miliónov Kč, Piráti 13 miliónov Kč, Slobodní 12 miliónov Kč. A SPOZ, aj keď prekročila hranicu len tesne, získala totiž 1,51 % hlasov, dostane 8 miliónov Kč.

Výrazne si polepšili menšie strany, ktoré doteraz mohli viesť len veľmi obmedzenú kampaň, pretože nemali finančné prostriedky od štátu. Zelení sa po tak po voľbách dostali k stálemu ročnému príspevku, ktorý im za štyri roky prinesie viac ako 25 miliónov Kč (k vyše 16 miliónom Kč za volebné hlasy). Piráti sa môžu radovať z 13 miliónov Kč, Slobodní dostanú o milión menej.

Spokojní budú zrejme aj kresťanskí demokrati. Týždenník Respekt už začiatkom tohto týždňa napísal, že počas budúceho roka splatia všetky dlhy. A teraz navyše za štyri roky do ďalších volieb získajú 122 miliónov Kč od štátu.

Osem miliónov Kč za hlasy voličov si na svoje konto pripíše strana SPOZ, ktorá však čakala výrazne viac. Ešte pred voľbami označovali tzv. Zemanovcovi za relevantné iba tie prieskumy, ktoré im pripisovali viac ako 5 % hlasov. Výpočty tak naznačujú, že Zemanovci vo volebnej kampani zaplatili vôbec najviac za jeden hlas, vyše 260 Kč.

Celkový objem peňazí zo stáleho ročného príspevku za poslanecké mandáty (855.000 Kč ročne za každého zvoleného poslanca) bude samozrejme závisieť od toho, či v Česku opäť nebudú predčasné voľby. Ak nie, štát stranám počas nasledujúcich štyroch rokov vyplatí takmer 1,5 miliardy Kč.
 

Vyberte región